Den 1 mars i år klubbade regeringen igenom en ny lag som innebär en del förändringar vad gäller bidrag för kostnad för glasögon och kontaktlinser för barn och unga. De viktigaste förändringarna är att alla barn mellan 8-19 år numera har rätt att få bidrag samt att bidraget ska uppgå till minst 800 kr. Den nya lagen är nu införd i hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763).
Anledningen till den nya lagen och den förordning som preciserar den är enligt regeringen att skapa enhetlighet när det gäller hur landstingen ger bidrag till kontaktlinser och glasögon. Till exempel var det 2015 endast fem landsting som betalade ut bidrag för linser till barn som är 8 år eller äldre.
Genom den nya lagen och förordningen blir det obligatoriskt för alla landsting att bevilja bidrag för kostnaden för linser och glasögon till alla barn mellan 8 och 19 år. Detta finns att läsa i 3 b § hälso- och sjukvårdslagen. För barn yngre än 8 år finns andra bestämmelser som reglerar landstingens bidragsskyldighet.
Storleken på bidraget ska prövas individuellt utifrån det faktiska behovet av glasögon/linser och vad kostnaden kan uppskattas till. Enligt förordningen gäller att kostnadsbidraget ska uppgå till minst 800 kr per barn. Skulle inköpet vara på ett lägre belopp än så utgår bidrag med ett belopp som motsvarar den faktiska kostnaden.
Den grundläggande förutsättningen för att landstinget ska kunna betala ut bidrag för kontaktlinser för barn och unga är att en ögonläkare, optiker eller ortoptist har skrivit ut ett recept. Det är sedan inte viktigt om glasögonen eller kontaktlinserna köps hos en optiker eller i en webbutik.
Om du vill läsa mer om lagen och förordningen hittar du all information i Ds 2015:28 (departementsskrivelse). Texten är lättläst och det är ganska enkelt att följa hur regeringen har resonerat kring behovet av bidrag samt hur regleringen är utformad.