Yngre får allt sämre syn och det är den omfattande så kallade ”skärmtiden” som är den stora boven i dramat. Själva aktiviteten att hålla ögonen mer eller mindre fixerade på en fast punkt i långa perioder är en del av problemet, en annan är att det frekventa skärmtittandet gör att tiden som spenderas ute de facto minskar.
De brådskande varningarna kring särskilt barn och ungas skärmtid har varit ganska frekventa de senaste åren, men just nu duggar de tätare än någonsin.
Du som är i 30-årsåldern eller 40-årsåldern är förmodligen mycket bekant med påståendet att ett överdrivet TV-tittande kan ge ”fyrkantiga ögon”. När du var barn upplevde du säkert dina föräldrars förmaningar som mycket fåniga, men faktiskt är den gamla uppmaningen att stänga av TV:n kanske inte så dum. Det är sedan länge bevisat att den som spenderar en stor del av sin vakna tid framför en skärm riskerar att få en permanent nedsättning av synen.
Den senaste forskningen visar att många i 20-årsåldern har problem som i regel endast äldre personer drabbas av och det finns skäl att anta att problemen kommer att sjunka längre ner i åldarna med en ökad tillgängligthet till surflattor och mobiltelefoner. Richard Norden, som är en globalt erkänd ögonläkare, menar att trenden måste brytas för att det inte ska uppstå en epidemi med synproblem för stora delar av den yngre befokningnen.
Ögat har en väl utvecklad muskulatur både kring ögongloben i sig och kring linsen. De större musklerna har till uppgift att justera ögat i sidled och höjdled medan de mindre musklerna, och särskilt ciliärmuskeln har till uppgift att göra så att linsen spänns respektive slappnar av för att vi ska få skärpa på olika avstånd. Vid passivt tittande på en statisk punkt, såsom skärmen på en surfplatta eller mobiltelefon, blir framför allt ciliärmuskeln trött och det kan leda till att ögonen känns trötta eller att ryckningar i ögat uppstår.
Vid kontinuerlig utmattning av ciliärmuskeln under lång tid kan problemen inte bara vara av övergående karaktär. Det finns också en risk för att synen försämras permanent och synfelet som då uppstår är närsynthet.
Det enklaste sättet att både få en bättre ögonhälsa i vardagen och minimera riskerna för permanenta synnedsättningar är att se till att vila ögonen med jämna mellanrum. Forskarna är i princip överens om att det krävs en paus på någon minut var 20:e minut för att ögonen ska hålla sig fräscha.